Gå til innhold

Jakker, bluser, t-skjorter mv.

Denne informasjonen er ment for deg som importerer klær. Ved å klassifisere varen riktig vil du med en gang finne ut om varen kan innføres tollfritt fra et GSP-land.

Nedenfor får du hjelp til å klassifisere jakker i posisjon 61.03/61.04 kontra posisjon 61.10. Du vil også finne informasjon om bluser og skjortebluser i posisjon 61.06 kontra T-skjorter og undertøysliknende plagg i posisjon 61.09 (ev. posisjon 61.14).

Jakker - posisjon 61.03 og 61.04

Disse posisjonene omfatter alle typer jakker som ikke er

  • ytterjakker (se posisjon 61.01 og 61.02)
  • cardigans og liknende jakker (se posisjon 61.10), eller
  • jakker belagt med plast, gummi, olje m.m (se posisjon 61.13).

Posisjonene omfatter bl.a. dresser, drakter og jakker. Jakkene skal være dressjakker eller dressjakkeliknende jakker. Note 3 a til kapittel 61 beskriver hvordan dress- og draktjakker skal se ut.

Dress- og draktjakker som ikke er en del av en dress eller drakt trenger ikke å oppfylle alle kravene som er beskrevet i note 3 a. Jakkene kan ha glidelås som lukning og de trenger ikke ha fôr.

Tilsvarende kriterier gjelder for jakker i posisjon 62.03 og 62.04.

Cardigans og likende varer

Cardigans er strikkejakker uten krave, lommer og slag og som lukkes med knapper. Vanligvis rekker de til livet og er uten ribbekant eller liknende strammeanordning nederst. I posisjonen føres også "liknende varer" (for eksempel liknende i forhold til cardigans). Disse jakkene kan lukkes med knapper elle glidelås, ha ribbekant nederst, ha krave og lommer.

Fleecejakker

Trikoterte fleecejakker som ikke gir tilstrekkelig beskyttelse mot været til å føres i posisjon 61.01 eller 61.02 skal klassifiseres i posisjon 61.10 som "liknende varer" (liknende i forhold til cardigans.

Bluser, skjorter og skjortebluser i posisjon 61.06

I note 4 til kapittel 61 finner du de legale kriteriene for plagg som går i posisjon 61.06. I tillegg gir Kommentarene til HS-nomenklaturen til en viss grad en beskrivelse av bluser og skjortebluser (61.06). Disse er ikke utfyllende og vi støtter oss til EUs "Forklarende Bemærkninger til KN". KN er EUs tolltariff. Her beskrives bluser og skjortebluser på følgende måte:

Bluser

Bluser for damer eller piker er lette klesplagg beregnet til å dekke overkroppen, fantasifulle og oftest løstsittende, med eller uten ermer, med enhver form for halsutskjæring eller minst med skulder-stropper, med knapper eller annen form for lukning (kun i tilfeller hvor plagget er meget nedringet kan det være uten knapper eller lukning), også med pynt slik som slips, kniplinger, lisser eller broderi.

Skjorter og skjortebluser

Skjorter og skjortebluser for damer eller piker er klesplagg beregnet til å dekke overkroppen, med hel eller delvis åpning fra halsutringningen, med ermer, vanligvis med krave, med eller uten lommer, bortsett fra lommer under beltestedet. Disse klesplagg er av samme snitt som skjorter for herrer eller gutter, og derfor er åpningen vanligvis plassert på forsiden. De to delene av åpningen lukker eller overlapper fra høyre mot venstre. Skjorter og skjortebluser kan ha en åpning med kanter som ikke overlapper.
Klesplagg i denne posisjon rekker lengre enn til livet; bluser er vanligvis kortere enn de andre klesplaggene nevnt ovenfor.

Tennisskjorter/piqueskjorter

De fleste trikoterte "tennisskjorter"/"piqueskjorter" som har krave og delvis åpning fra halsutringningen blir å klassifisere som skjorter i posisjon 61.05 og 61.06. De kan ikke klassifiseres som T-skjorter i posisjon 61.09 da det ikke er tillatt med krave på T-skjorter og andre undertrøyer i denne posisjonen.

T-skjorter, singleter og undertøysliknende plagg - posisjon 61.09

Plagg som ikke kan klassifiseres i posisjon 61.06 føres enten i posisjon 61.09 eller 61.14.

Vær oppmerksom på note 5 til kapittel 61. Noten forteller hva som er tillatt for plagg i posisjon 61.09. I Kommentarene til posisjon 61.09 kan du lese mer om hvordan T-skjorter i denne posisjonen kan se ut.

61.pdfKommentarene til posisjon 61.09 (61 kB)