Import av hund fra utlandet
Vurderer du å importere hund til Norge? Da er det viktig å følge regelverket. I tillegg er det også flere ting du bør være obs på før du går videre i prosessen.
Norge har et strengt regelverk som regulerer privat og kommersiell import av hund. Dette regelverket og mer om hvordan du importerer hund til Norge, finner du på www.mattilsynet.no og via Mattilsynet sin veileder for import av hund.
Er ventetiden lang for å kjøpe hund? Unngå smuglerhunder!
Norge har et strengt regelverk som regulerer privat og kommersiell import av hund.
Regelverket som regulerer import av hund er der for å beskytte både dyr og mennesker. Når ventetiden for å kjøpe hund hos en norsk oppdretter er lang, søker mange etter hund via norske markedsplasser på nett og europeiske nettsider. Her må du være obs på at mange av hundene, selv om du kjøper dem i Norge, i realiteten kan være smuglerhunder. Dette gjelder også hunder du får kjøpt fra Sverige.
Mange av nettsidene som selger slike hunder fremstår som svært profesjonelle. De har fine bilder av valper og tispe, og lover at du får valpen med chip, vaksinasjonssertifikat og stamtavle. Dessverre er disse dokumentene ofte falske, og valpen du ser på bildet eksisterer ikke. Hvis du i det hele tatt får en hund etter en slik handel kan det være en helt annen rase enn det du har bestilt. Selv om siden fremstår som troverdig og bildene av hundene er gode, er det viktig å være kritisk!
Dyremishandling og valpefabrikker for populære raser
Smuglerhunder er masseprodusert på såkalte «valpefarmer» i utlandet. Her lever hunder under forferdelige forhold, og tispene føder kull etter kull med valper. Valpene blir solgt billig for smugling til Norge og andre land. Valpene som blir solgt blir ofte dopet ned, bundet, og deretter gjemt ombord i fly og kjøretøy. Ofte dør mange av valpene under transporten, eller de er så syke eller skadet at de må avlives når de ankommer Norge.
De hunderasene som er mest utsatt for slik dyremishandling er populære småraser som f.eks.; chihuahua, mops, fransk bulldog, Jack Russel-terrier, pomerianer samt diverse puddelvarianter.
Smuglervalper kan ha sykdommer som er farlige for mennesker, dyr og miljø
Det er mange helsefarer som er knyttet til å kjøpe en smuglerhund. Norge har derfor et regelverk som er laget for å hindre at livsfarlige sykdommer som rabies og dvergbendelorm sprer seg. Begge disse sykdommene er livsfarlige for mennesker. Rabies er 100% dødelig dersom du ikke får behandling før du får symptomer. Dvergbendelorm kan smitte via hunder til mennesker med potensielt dødelig utfall, og er også svært resistente når de kommer ut i naturen. Dvergbendelormens egg kan overleve i ett år ute i naturen og du kan risikere å bli smittet gjennom f.eks. bærplukking i et område som har vært utsatt for parasitten. Derfor er det svært alvorlig dersom sykdommen blir introdusert til norsk fauna.
Forbudte hunder og hunderaser
Det er forbudt å innføre enkelte hunderaser til Norge. Sæd eller embryo fra disse rasene er også forbudt å innføre. Forbudet gjelder også blandinger hvor en eller flere av disse rasene er med, uansett blandingsforhold. Hundetyper som er en blanding av hund og ulv anses også som farlige hunder, uansett blandingsforhold.
Likeledes er det, uansett rase, forbudt å innføre hunder som er spesielt aggressive, kampvillige og utholdende, og som på grunn av disse egenskapene er farlige for mennesker og dyr.
Sjekkliste for kjøp av hund i Norge og utlandet
- Besøk oppdretteren og be om å få se valpens mor og forholdene der hunden vokser opp
- Krev dokumentasjon og bevis for vaksinasjoner
- Spør om referanser fra tidligere kjøpere og kontakt disse
- Ta kontakt med raseklubben via www.NKK.no og spør om råd
- Ikke kjøp fra «mellommenn», men direkte fra oppdretter/dyrebeskyttelsen
- Kjøp aldri en hund usett
- Ikke betal depositum før du har sett hunden
- Vær skeptisk hvis du kan få hunden raskt og billig
- Vær kritisk til dokumentasjon – denne kan være falsk
Relatert innhold
Oppdatert: 11.12.2024