§ 10-3. Midlertidig forføyning (1) I midlertidige forføyninger til sikring av immaterialrettigheter etter tvisteloven § 34-7 skal det angis hvilke varer tollmyndighetene skal holde tilbake og i hvor lang tid tollmyndighetene skal søke å avdekke slike varer. Retten underretter tollmyndighetene om forføyningen. Er saksøkeren pålagt å stille sikkerhet for mulig erstatning til varens eier eller mottaker, underrettes tollmyndighetene først når saksøkeren har stilt sikkerhet. I underretningen skal retten ta med de tilleggsopplysninger om varene som den har kjennskap til og som kan hjelpe tollmyndighetene til å avdekke varer som skal holdes tilbake. (2) Når tollmyndighetene har mottatt underretning fra tingretten om å holde angitte varer tilbake fra frigjøring, skal tollmyndighetene søke å avdekke slike varer som mottas til tollbehandling. (3) Departementet kan gi forskrift om tollmyndighetenes kontroll av varer som skal holdes tilbake til sikring av immaterialrettigheter. |
Ved midlertidig forføyning kan man ikke benytte de forenklede fremgangsmåtene for ødeleggelse av varer regulert i §§ 10-7 og 10-8. Ved midlertidig forføyning vil ødeleggelse bare kunne skje etter uttrykkelig samtykke fra varemottakeren eller dom i inngrepssak, jf. § 10-9 tredje ledd.
Det er innehaveren av rettigheten som må anmode retten om en midlertidig forføyning. Rettighetshaver kan fremme anmodning på eget initiativ, eller etter henvendelse fra tollmyndighetene etter § 10-1.
Det er retten som gir melding til tollmyndighetene om beslutningen, herunder hvilke varer som skal holdes tilbake. Tollmyndighetene publiserer forføyninger som til enhver tid er i kraft.
§ 10-3 viderefører tolloven 2007 § 15-3.
Forarbeider
Prop. 237 L (2020-2021) punkt 9.10
Tidligere bestemmelser og forarbeider
Prop. 43 LS (2019-2020)
Prop. 165 L (2020-2021)