En ny undersøkelse gjennomført av Tolletaten og Patentstyret viser at 34 prosent av norske forbrukere har kjøpt piratkopierte produkter. 70 prosent av de som har kjøpt piratkopier gjorde det på reise i utlandet.
40 prosent sier de visste at varen de kjøpte var falsk. Samlet sett er det litt flere menn enn kvinner som oppgir å ha kjøpt slike varer. Lav pris er svaret flest forbrukere gir på spørsmålet om hvorfor de har kjøpt piratkopier.
-Forbrukere som vil unngå piratkopier kan få tips på myndighetenes opplysningsside Velgekte.no, sier Hedvig Bengston i Patentstyret.
Farlige produkter
Nordmenn på ferie i utlandet kjøper mest «tradisjonelle» piratvarer. Klær, vesker og sko er de vanligste enkeltkategoriene. Piratkopiering har imidlertid spredd seg til alle vareslag, blant annet mat, medisiner, kosmetikk, leker og bildeler. Slår man sammen tallene for varer som kan utgjøre en helse- og sikkerhetsmessig risiko blir dette den største kategorien. Til sammen utgjør dermed potensielt farlige produkter 60 prosent av piratkopiene folk kjøper.
- Utviklingen bekymrer oss. Når vi ser at bremseklosser, motorsager, klatreutstyr, buljongterninger og elektriske produkter piratkopieres uten at sikkerhetsstandarder følges, er det snakk om kyniske produsenter sier Hedvig Bengston i Patentstyret.
Seniorrådgiver Elisabeth C. Nettum i Tolldirektoratet påpeker at piratkopierte varer bidrar til svart økonomi, de er ofte skadelige for helse og miljø og ofte produsert under forhold som ikke ivaretar forhold til arbeidstakere.
Tips mot piratkopier
I sommerferien er solkrem som ikke gir beskyttelse, t-skjorter med giftige farger og solbriller som slipper inn skadelig UV-lys på øyet, typiske piratkopier som havner i nordmenns bagasje. «Forbrukere som vil unngå piratkopier kan få tips på myndighetenes opplysningsside Velgekte.no,» sier Hedvig Bengston.
Beslaglagte piratkopier
Det er også belagt store mengder piratkopierte deler til mobiltelefoner, Popsockets/Popgrips, og Tolletaten har regelmessige beslag av piratkopierte klær og sko. De kriminelle som står bak tar i bruk stadig nye metoder for å lure myndigheter og forbrukere. Et beslag av sko i 2018 hadde falske kvitteringer som bekreftet original vare og original pris, og ville gitt selger i Norge en meget god fortjeneste ved salg av de falske varene, påpeker Nettum.
Kontakt: Pressekoordinator Jacob Calmeyer, Patentstyret, 975 48 463.
Fungerende underdirektør Britt Hilde Øiseth, Tolldirektoratet, 976 67 237.