§ 2-3 Melde- og opplysningsplikt om ankomst til bestemmelsessted i tollområdet
§ 2-3 Melde- og opplysningsplikt om ankomst til bestemmelsessted i tollområdet
§ 2-3. Melde- og opplysningsplikt om ankomst til bestemmelsessted i tollområdet
(1) Føreren av fartøy og luftfartøy skal melde fra til tollmyndighetene om ankomst til bestemmelsessted i tollområdet. I meldingen skal det gis opplysninger om transportmiddelet, besetningen og varer som bringes med som last.
(2) Departementet kan gi forskrift om hvilke opplysninger som skal gis, når opplysningene skal gis, leveringsmåten og om unntak fra pliktene. Departementet kan gi forskrift om at melde- og opplysningsplikten også skal gjelde for fører av motorvogn og tog.
Innholdsfortegnelse
Bestemmelsen viderefører tolloven § 3-3 om meldeplikt om ankomst til et bestemmelsessted i tollområdet, men omfatter i tillegg plikt til å gi opplysninger om transportmiddelet, besetningen og varer som bringes med som last. Det er fører av transportmiddelet som er ansvarlig for å oppfylle plikten. En tollrepresentant kan oppfylle plikten på førerens vegne, jf. vareførselsloven§ 7-21. Slik representasjon vil være aktuell når det leveres opplysninger elektronisk til Tolletaten.
Melde- og opplysningsplikten vil i løpet av de kommende årene bli digitalisert, slik at både melding om ankomst og opplysninger om transportmiddelet, besetningen og varer kan leveres elektronisk til Tolletaten.Melde- og opplysningsplikten oppfylles på ulike måter avhengig av hvilket transportmiddel som ankommer tollområdet.
Melde- og opplysningsplikt ved ankomst med fartøy
Plikten til å melde fra om ankomst er nærmere regulert i vareførselsforskriften § 2-3-1, mens opplysningene som skal gis i melding er regulert i § 2-3-2.
For fører av fartøy som skal ankomme sted i tollområdet, er det som hovedregel krav om melding om ankomst minst 24 timer på forhånd. Meldingen skal leveres i SafeSeaNet Norway (SSN).
I tillegg er det oppstilt to unntak fra hovedregelen om melding minst 24 timer før ankomst, for de tilfellene dette ikke er praktisk mulig å gjennomføre. For det første kan melding avgis senest når fartøyet forlater forrige havn dersom reisen varer mindre enn 24 timer. Dersom ankomsthavn eller ankomsttid er ukjent eller endres underveis, skal melding avgis så snart opplysningene er kjent. Bestemmelsene er i tråd med EU direktiv 2010/65.
Når melding om ankomst inngis i SSN, skal føreren samtidig overføre opplysninger om fartøyet, lasten, varer medbragt av besetningen og proviant. Dersom tollmyndighetene krever det, skal i tillegg passasjerliste, besetningsliste og opplysninger om vare i fartøyet som uten lossing skal følge fartøyet ut igjen av tollområdet, overføres i SSN.
Ved at det skal meldes fra om ankomst på forhånd oppstår det en mulighet for avvik mellom avgitte opplysninger og den faktiske situasjonen ved innpassering inn i tollområdet. Det presiseres derfor i § 2-3-2 tredje ledd at føreren plikter å oppdatere dokumentene/SSN- meldingen snarest mulig ved endringer, og senest ved passering inn i norsk tollområde. Av praktiske årsaker er det oppstilt en særlig regel for proviant, ved at det kun er vesentlige endringer som skal innrapporteres. Et normalt forbruk av proviant om bord utløser ingen plikt til å oppdatere opprinnelig melding.
Nærmere om utfyllingsregler for rapportering av skipsanløp til og fra Norge – se brukerdokumentasjon «SafeSeaNet Norway Users Guide».
Fører av fritidsfartøy er unntatt fra melde- og opplysningsplikten, dersom fartøyet er fremstilt i Norge eller tidligere er gått over i fri disponering. Det samme gjelder dersom fartøyet innføres midlertidig av person som har fast oppholdssted i et annet land. Unntaket er i tillegg betinget av det i fartøyet eller av medfølgende passasjerer bare medbringes reisegods som kan innføres uten tillatelser fra andre myndigheter og enten er unntatt deklareringsplikt, kan innføres midlertidig eller er deklarert i Kvoteappen.
Norske fiske- og fangstfartøy er unntatt fra melde- og opplysningsplikten dersom de ikke har anløpt utenlandsk havn på turen. I tillegg er det et vilkår at fartøyet ikke har andre varer ombord enn egen fangst. Fartøy som frakter petroleumsprodukter som er tatt opp fra norsk kontinentalsokkel er også unntatt fra melde- og opplysningsplikten på samme vilkår som fiske- og fangstfartøy.
Cruiseskip o.l. er unntatt fra plikten til å overføre opplysninger om besetning og proviant, dersom de ikke bringer med seg varer som skal losses i Norge.
Forsyningsskip fra norsk del av kontinentalsokkelen (supplyfartøy) er i utgangspunktet omfattet av melde- og opplysningsplikten, men er unntatt fra kravet til å overføre opplysninger om fartøy, besetning og proviant, dersom fartøyet ikke bringer med proviant som ikke har gått over i fri disponering.
Melde- og opplysningsplikt ved ankomst med fly
Føreren av fly eller annet luftfartøy som skal lande på lufthavn med internasjonal status, skal melde fra til tollmyndighetene senest når flyet lander, med mindre flyet kommer utenfor tollmyndighetenes åpningstid. Da skal det meldes i fra senest ved åpningstidens begynnelse. Fly i fast rute er unntatt fra meldeplikten ved ankomst. Rutetabellene må være offentliggjort eller på annen måte gjort kjent for tollmyndighetene. Dette omfatter også helikoptertrafikken til installasjoner på norsk kontinentalsokkel.
Føreren av et luftfartøy som har fått tillatelse til å gå til lufthavn uten internasjonal status, skal melde fra om ankomsten til tollmyndighetene på forhånd.
Fører av småfly (definert i § 2-2-2 annet ledd) som ønsker å lande på landingsplass for småfly som nevnt i vedlegg 3, må melde fra til Nasjonalt operasjonssenter i Tolletaten ([email protected]) senest fire timer før ankomst.
I tillegg til å melde fra om ankomst, skal det leveres opplysninger om luftfartøyets last.
Melde- og opplysningsplikt ved ankomst med motorvogn
Fører av motorvogn har melde- og opplysningsplikt ved grensepassering. Begrepet motorvogn omfatter både privatbiler/motorsykler, lastebiler/vogntog og busser.
Dersom fører og evt. passasjerer i bil og på motorsykkel bare har med varer som er unntatt fra fremleggelsesplikten etter § 2-4, er føreren også unntatt fra melde- og opplysningsplikten etter § 2-3. Dette kan for eksempel gjelde turister på ferie i Norge som oppfyller vilkårene for midlertidig innførsel og bruk av motorvogn, og som heller ikke har med reisegods ut over kvotene som er beskrevet i § 4-1-10 til § 4-1-13. Heller ikke personer som kjører inn med norskregistrert kjøretøy behøver melde seg dersom de kun har med seg varer som er unntatt fra fremleggelsesplikten etter § 2-4.
Fører av motorvogn som har med varer som er avhengig av tillatelser fra andre myndigheter ved innførsel skal uansett melde seg, slik at tollmyndighetene kan kunne undersøke at de nødvendige tillatelsene er til stede for å innføre varen.
En fører av lastebil/vogntog som transporterer varer under en transitteringsprosedyre, skal legge transitteringsdeklarasjonen frem for tollmyndighetene som registrerer grensepassering i det elektroniske transitteringssystemet NCTS.
Fører av motorvogn plikter ved ankomst også å levere opplysninger som viser transportmiddelets last, herunder opplysninger om vare som uten lossing skal følge transportmiddelet ut igjen av tollområdet.
Melde- og opplysningsplikt ved ankomst med tog
Passasjer- og godstog i fast rute er unntatt fra melde- og opplysningsplikten. Rutetabellene må være offentliggjort eller på annen måte gjort kjent for tollmyndighetene. Dersom det går tog utenfor de faste rutene, må ankomsten meldes til tollmyndighetene før grensepassering.
Forarbeider
Tidligere bestemmelser og forarbeider
Tolloven 2007 § 3-3
Ot.prp.nr.58 (2006-2007) s. 44-45
Tollforskriften §§ 3-3-1 til 3-3-3
Tolloven 1966 § 22
Ot.prp. nr. 13 (1993-1994)
Ot.prp. nr. 108 (1992-1993)
Innstilling fra Tollovkomiteen av 1959
Ot.prp. nr. 19 (1965-1966)
Tolloven 1928 §§ 24, 25, 26 første ledd, 27, 28, 30 første og annet ledd, 31, 140 annet ledd, 141 og 142
Ot.prp. nr. 36 (1957)
Ot.prp. nr. 23 (1927)
Tollovkommisjonens utkast av 1901
Innholdsfortegnelse
- § 4-1 Prosedyren overgang til fri disponering
- § 4-2 Prosedyren forpassing
- § 4-3 Prosedyren transittering
- § 4-4 Prosedyren tollager
- § 4-5 Prosedyren frisone
- § 4-6 Prosedyren midlertidig innførsel
- § 4-7 Prosedyren innenlands bearbeiding av industrivarer
- § 4-8 Prosedyren innenlands bearbeiding av landbruksvarer
- § 5-1 Forhåndsvarsel om varer
- § 5-2 Lasting
- § 5-3 Meldeplikt ved avreise fra tollområdet
- § 5-4 Fremleggelse av varer for kontroll
- § 5-5 Tollbehandling av varer som utføres fra tollområdet
- § 5-6 Deklarering av varer
- § 5-7 Levering av deklarasjon
- § 5-8 Aksept av deklarasjon
- § 5-9 Prosedyren utførsel
- § 5-10 Frigjøring av vare for utførsel
- § 5-11 Preferensiell opprinnelse
- § 5-12 Ikke-preferensiell opprinnelse
- § 6-1 Klassifisering av varer
- § 6-2 Tollverdi
- § 6-3 Varens transaksjonsverdi
- § 6-4 Transaksjonsverdien av identisk vare
- § 6-5 Transaksjonsverdien av lignende vare
- § 6-6 Den deklarasjonspliktiges valg mellom §§ 6-7 og 6-8
- § 6-7 Tollverdi fastsatt med utgangspunkt i salgspris i Norge
- § 6-8 Utregnet tollverdi
- § 6-9 Alternativ tollverdi
- § 6-10 Poster som inngår i tollverdien fastsatt etter § 6-3
- § 6-11 Poster som ikke skal inngå i tollverdien fastsatt etter § 6-3
- § 6-12 Omregningskurs
- § 7-1 Alminnelig opplysningsplikt
- § 7-2 Den deklarasjonspliktiges endring av opplysninger i deklarasjonen
- § 7-3 Tollmyndighetenes endring av opplysninger mottatt i deklarasjon mv.
- § 7-4 Klagefrist
- § 7-5 Oppbevaring av meldinger, deklarasjoner, dokumenter mv.
- § 7-6 Bindende forhåndsuttalelser
- § 7-7 Autorisering av foretak
- § 7-8 Regelmessige konsultasjoner
- § 7-9 Åpningstid og vederlag for tolltjenester utenfor åpningstid mv.
- § 7-10 Taushetsplikt
- § 7-11 Utlevering av opplysninger til offentlige myndigheter
- § 7-12 Taushetsplikt av hensyn til tollmyndighetenes kontrollvirksomhet mv.
- § 7-13 Overført taushetsplikt
- § 7-14 Ubekreftede personopplysninger i tips mv.
- § 7-15 Sammenstilling av personopplysninger og automatiserte avgjørelser
- § 7-16 Lagring av personopplysninger
- § 7-17 Bruk av personopplysninger ved utvikling og testing av IT-systemer
- § 7-18 Opplysninger fra myndigheter som gir tillatelse til inn- og utførsel av varer
- § 7-19 Bistands- og opplysningsplikt overfor tollmyndighetene
- § 7-20 Tollmyndighetenes adgang til områder
- § 7-21 Tollrepresentant
- § 8-1 Gjennomføring av kontroll med vareførselen
- § 8-2 Undersøkelse av gjenstander, transportmidler og steder
- § 8-3 Vilkår for undersøkelse av personer
- § 8-4 Gjennomføring av undersøkelser av personer
- § 8-5 Plikt til å medvirke ved kontroll
- § 8-6 Adgang til å bruke makt
- § 8-7 Adgang til å pågripe person
- § 8-8 Opplysninger fra transportselskap om passasjerer og besetning
- § 8-9 Innhenting av opplysninger ved bruk av skiltgjenkjenningssystem
- § 8-10 Kontrollopplysninger fra opplysningspliktige
- § 8-11 Kontrollopplysninger fra tredjeparter
- § 8-12 Kontrollopplysninger for tollbehandling i et annet land
- § 8-13 Kontroll hos den opplysningspliktige
- § 8-14 Kontrollopplysninger fra offentlige myndigheter
- § 8-15 Kontrollopplysninger fra tilbyder av tilgang til elektronisk kommunikasjonsnett eller -tjeneste
- § 8-16 Pålegg om bokføring
- § 9-1 Håndheving av annen stats bestemmelser om vareførsel i særskilt kontrollområde
- § 9-2 Særskilt kontrollområde
- § 9-3 Håndheving av norske bestemmelser om vareførsel på annen stats territorium
- § 9-4 Tjenestepersonell som utøver annen stats myndighet
- § 9-5 Overlevering av person til annen stats kontrollmyndighet mv.
- § 9-6 Bruk av annen stats tollsegl
- § 9-7 Bistand fra andre norske myndigheter
- § 9-8 Utveksling av opplysninger med annen stat
- § 9-9 Innkreving av krav utskrevet av myndighet i annen stat
- § 10-1 Søknad om bistand fra tollmyndighetene
- § 10-2 Vedtak om bistand, forlengelse
- § 10-3 Midlertidig forføyning
- § 10-4 Varsel mv. ved tilbakehold av varer etter vedtak om bistand eller midlertidig forføyning
- § 10-5 Varsel og tilbakehold av varer før vedtak eller midlertidig forføyning
- § 10-6 Undersøkelse av varer mv.
- § 10-7 Forenklet fremgangsmåte for ødeleggelse av varer
- § 10-8 Småforsendelser
- § 10-9 Tollbehandling, ansvar for lagerleie mv.
- § 10-10 Opphevelse og bortfall av midlertidig forføyning eller vedtak om bistand
- § 11-1 Tilbakehold av betalingsmidler
- § 11-2 Tilbakehold av varer ved brudd på regler om tollbehandling mv.
- § 11-3 Tilbakehold av varer som inn- eller utføres uten nødvendig tillatelse
- § 11-4 Beslag av varer og transportmidler mv.
- § 11-5 Behandling av beslaglagte varer og transportmidler mv.
- § 11-6 Salg av varer mv.
- § 11-7 Destruksjon av varer
- § 12-1 Tvangsmulkt
- § 12-2 Overtredelsesgebyr
- § 12-3 Overtredelsesgebyr ved manglende deklarering av betalingsmidler
- § 12-4 Bortfall av adgangen til å representere deklarasjonspliktige
- § 12-5 Straff for ulovlig vareførsel
- § 12-6 Straff for brudd på lås eller segl mv.
- § 12-7 Straff for unnlatt medvirkning ved kontroll mv.
- § 12-8 Forsøk
- § 12-9 Grov overtredelse
- § 12-10 Grovt uaktsom overtredelse
- § 12-11 Forenklet forelegg
- § 13-1 Opplysningsplikt i handelstiltakssaker
- § 13-2 Handelstiltak mot dumping (antidumpingstiltak)
- § 13-3 Definisjon av dumping
- § 13-4 Undersøkelser mv. i antidumpingsaker
- § 13-5 Handelstiltak mot subsidier (utjevningstiltak)
- § 13-6 Definisjon av subsidier
- § 13-7 Undersøkelser mv. i subsidiesaker
- § 13-8 Beskyttelsestiltak og mottiltak
- § 13-9 Undersøkelser mv. i beskyttelsessaker
- § 13-10 Spesielle beskyttelsestiltak for landbruksvarer
- § 13-11 Undersøkelser mv. i beskyttelsestiltakssaker for landbruksvarer
- § 13-12 Opphevelse av innrømmelser eller andre forpliktelser